perjantai 27. toukokuuta 2011

Quo vadis Wiitaunioni ?

Ns Pohjoisen Keski-Suomen marginaalikuntien - ainakin Wiitaunionin ,kannattaisi viimeistään tässä vaiheessa ottaa syvempään tarkasteluun asukkaittensa terveyspalvelujen tuottaminen. Mihin sairaanhoitopiiriin kannattaa kuulua ja miksi ?
Pääosassa kaiketi tulisi olla palvelujen laatu ja saatavuus tarkasteltuna potilaan näkökulmasta.
Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin ja Keski-Suomen Keskussairaalan tuottamat palvelut vs Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin ja Kuopion Yliopistollisen sairaalan tuottamat palvelut pitäisi tarkastella myös potilaskokemusten valossa - ei pelkästään euroissa ja luottamusmiespaikoissa. Ero on huima KYS:n eduksi.
Saattaa olla ,että rahamittaritkin voisivat tuottaa positiivisen yllätyksen. Parempien hoitotulosten myötä kun yleensä kokonaiskulutkin tuppaavat alenemaan.
Lisäksi Keski-Suomen Sairaanhoitopiirillä on edessään lähes miljardiluokan investointi uuteen sairaalaan tai entisen täydelliseen saneeraukseen. Väestöpohjaltaan pienelle ja todennäköisesti terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa kuitenkin ns "neljännnen kolmanneksen" sairaanhoitopiiriksi jäävälle piirille ja sen jäsenkunnille maksurasitus on valtava.
Kuljettavissa/kuljetettavissa matkoissa ero ei kuitenkaan ole merkittävä.
Ja loppupeleissä vaativimmat hoidot joka tapauksessa ostetaan useimmiten KYS:stä jolloin matkaa Jyväskylän kautta kiertäen kertyy vähintään kolmisensataa kilometriä.

Samassa yhteydessä toivottavasti olisi mahdollista vaihtaa hätäkeskusaluetta vaikkapa Kuopioon. Saataisiin palvelu puolta lähemmäksi ja toimintakulttuuriltaan paremmin alueen asujamistoa vastaavaksi. Samalla vältettäisiin jo ennakolta kaksikielisiä alueita vaivaavat väärinymmärrys- tai ymmärtämättömyyskohellukset.

Savolaisilta kannattaisi ainakin kysyä !

PS.
Aihe tuntuu olevan jostakin syystä käsittelykiellossa Keskisuomalaisessa ja Viitasaaren Seudussa.

1 kommentti:

  1. Tuollaisen kirjoittajalle ei pitäisi järjestää edes minimipalveluita !

    VastaaPoista